понеделник, 18 юли 2016 г.

Booktube-a thone challenge

Както казах в по предната си публикация, относно книгите,  които ще чета на БКМ има и втори маратон, в който искам да се включа. Това както вече се подразбира от заглавието е Booktube-a tone и е един от най-известните маратони за любители на книгата. Има го всяка година и ето тук можете да разберете повече за него. Започва от днес и продължава до края на седмица, като за всеки ден имаш книга, която да прочетеш. Има седем категории и се надявам поне този маратон да успея да изпълня.


1.Книга с жълто по корицата
28603011-"Златния син" на Пиърс Браун. Тъй като наистина много харесах първата книга реших да спазя обещанието си в предната ми публикация, че възможно най-скоро ще я прочета. Тъй като едва ли ще имам време, ако не си направя искам да я прочета сега, та да не забравя за какво се случва в последствие.

12700353
2.Прочети книга след залез
-"Ме, Earl and a dying girl" тъй като не само много хора харесват тази книга, кратка е, а също и защото приятели я оожават реших най-накрая да се накарам да прочета тази уникална книга. Ще се надявам да не протече много трагично цялото четене, като основната ми цел е да разбера защо хората са толкова влюбени в нея и дали и аз бих се.

3.Прочети книга, намерена през буктюб
25905676-"Curse of the sphinx" от доста време искам да я прочета и се радвам, че най-накрая имам ситуация, която ме кара да я. Надявам се да я харесам.


4.Книга от един от любимите ми автори
28645841-"Двор от бодли и рози" на тази поредица аз още не съм прочела и първата, а вече излезе втората та реших, че е крайно време да се взема в ръци. Маас до сега не ме е разочаровала с нито една от нейните истории така че се надявам и тук да не остана разочарована.

5.Книга, която е по-стара от мен
-"Мадам Бовари" тази книга не успях да прочета в БКМ и както казак я намерих за много интересна, въпреки че е класика, а аз не съм им голям фен (с няколко изключения). Ще се постарая да я свърша този път макар че не бих възлага надежди, защото не е малка книга и въпреки, че поддържа интереса ми се чете бавно.

6.Прочети и гледай адаптацията на книга във филм
17253961-"Аз преди теб" ще прочета това заради всички положителни ревюта основно н български блогари. Знам, че голяма част от читателите и я харесаха ако не заради писането на авторката, то заради емоциалноста на романа. Също така наскоро излезе филм по нея, който е с майката на драконите от "Игра на тронове"(забравих как се казва, ама много я харесвам). Вероятно това ще бъде първата или втората книга,която ще прочета и съответно гледам филма.
27190613

7.Прочети седем книги
-"And I darken" е книга,която искам да прочета от както разбрах за нея. Плота звучи доста оригинале и интересен и наистина се надявам да е.

Общо: 2957 страници
* Нямам ни най-малката идея как ще прочета всичко това.... пожелайте ми късмет,ще ми трябва! *

7 дни и БКМ

Вчера приключи БКМ и тъй като не съм писала от началото му, реших да ви дам малък ъпдейт на как точно протекоха нещата между нас.
Честно да си кажа леко съм разочарована от себе си, тъй като вместо 7 успях да прочета 5 книги. Интересното е, че може би щях да прочета всички, ако два от дните не ме мързеше толкова много. Плюс това постоянно или спах, бях на курс, пишех домашни или бях навън и в един момент се оказа, че чета след като се прибера всяка вечер. Демек от 10 до към 2-3, което нямаше да е толкова зле, ако не трябваше да ставам рано, рано- 9:30-10 (получи се така, че вместо това ставах 10:30-11) да пиша домашни и да гледам да не закъснея с половин занятие. => Първият ден прочетох "Шинел" и мога съвсем искрено да кажа, че беше интересно и ми надмина очакванията. Хареса ми колко много са разказани в скромните 150-160 страници и че успя да ми се забие в главата. Начина, по който пише автора е интересен и макар че от време на мен ми ставаше скучно, в момента в който пак започвах да чета, писането ме хващаше и аз забравях, че чета. Беше един от тези текстове, които ме карат да се чувствам сякаш гледам филмче в главата си вместо чета.

=> Вторият ден прочетох около 50 страници от "Ане Франк" и "Gathering of shadows", в която се влюбих. Беше невероятно написана, героите особено новите ме накараха да заобичам книгата още повече, а Лила и безумността и ме вдъхновяваше, изумяваше, караше да се смея и най-вече да се влюбвам още и още в главната героиня. Оказа се обаче, че трета книга излиза чак другата година февруари месец и аз почти щях да ревна, защото беше толкова хубава и интересна и наистина искам да прочета третата книга, но неее ще чакам до другата годинаа та хубаво да я забравя и тогава.

=>Третият ден прекарах със "Dream thieves" от Маги Стивотър и трябва да кажа, че едвам я избутах. Беше ми доста скучно и я прочетох едвам едвам. Наистина не очаквах това от тази книга, тъй като бях влюбена във първата, пък и отзивите бяха наистина положителни и доста хора казаха, че тази им е любимата книга от поредицата. Ще прочета и третата и ще стискам палци да е ми надмине очакванията.
Интересен факт: това беше книгата ми, която попадаше в категорията "споменава се България" , амии... Да споменава се, на два пъти като единия представляваше това: 

"You gonna race with those shades on, you Bulgarian mobster Jersey trash piece of shit?"

=> Четвъртият ден пак не четох нищо, освен около 50 страници от "Мадам Бовари", което противоположна на очакванията ми се оказа доста интересно и наистина исках да я прочета, но не ми остана време с нейните близо 500 страници. 

=>Петият ден беше прекаран в четене на около 70 страници от "Червен Изгрев", което намерих за изключително интересно,но повече има малко по-долу.

=>Шестият ден прочетох "Червен изгрев" и наистина много харесах книгата,чудейки се защо не съм я прочела по-рано. Наистина исках да прочета и другите две, но времето така и така ме притискаше тъй че ги оставих. Едно от нещата, които знаех преди да започна самата книга беше, че има много общо с "Алената кралица", което е пълна глупост, тъй като освен няколко съвпадения в резюмето двете книга нямат никакви други допирни точки. Нито по писане, нито по герои и по никакъв начин по история. Харесах главния герой и света, който беше изграден.С нетърпение чакам да ми се освободи време, та да прочета и другите две прекрасни книжки.

=> Това трябваше да е деня, в който четеш най-малко, защото си прочел всички дебели книги вече. Е да ама не. Точно тогава успях да прочета плюс минус още 50-60 страница от "Мадам Бовари" и наистина ми е гадно, че не седнах да я чета по-рано, защото е интересна и заслужава вниманието ти. Засега задържа вниманието ми и въпреки близо 500 си страници ще гледам възможно най-скоро да я прочета.  Другото нещо, което прочетох беше "Дневника на Ане Франк" и макар да ми хареса каато цял и да си заслужи 3 звезди, не беше кой знае какво от историческа гледна точка или изобщо като роман. Това, което казвам е че успявах да съчувствам на Ане в голяма част от книгатаи ме забавляваха ме случките в къщата им, но нито писането беше кой знае какво, нито самата история заради не многото наблягане на историческите факти. И въпреки всичко това, разбирам защо книгата е толкова известна,всъщност в края, където се казва, че баща и прекарва живота си след Аущвиц в разпространение на нейния дневник беше една от най-тъжните и докосващи части на книгата. Радвам се, че я прочетох тъй като от отдавна имах такова желание.

неделя, 10 юли 2016 г.

Ревю:"The wrath and the dawn #1

18798983
Първата книга от едноименната поредица "Гнева и зората" на Рене Ахдиех, не се доближаваше до това, което очаквах. И аз съм направо очарована от този факт.
Трябва да кажа, че имах тази книга от доста време и въпреки, че бях наясно с всички положителни отзиви за нея, все още нямах желание да я прочета и постоянно отлагах. И тъй като сме лятна ваканция и аз имам много неща за правене, но нито едно толкова интересно колкото да чета книги, реших че е време да видя за какво е целия този шум.
Има книги, които биват толкова разгласяни и те карат да се чувстваш сякаш коледа е дошла по-рано, когато ти попаднат в ръцете, а след като ги прочетеш се чувстваш излъган,разочарован.
Тази не беше от тях.

Наистина не се сетих с четенето на резюмето, че книгата по някакъв начин ще е свързана или по-скоро преплетена с историята на Шехерезада. Това беше докато не започнах да чета и да виждам малки фрагменти от историята й, вмъкнати  толкова детайлно с история, която е нещо съвсем различно.

Шехерезада беше повече от това, което очаквах. В книгата тя е точно това, което историите я правят да бъде- силна, умна, красива. Успяваща да използва историите си като разменна монета за живота си. Острият език, жертвоготовността за хората, които обича, мъдростта и смелостта й бяха качествата, които ме накараха да я заобичам. Както и Деспина. Тя беше човека, на когото Шехерезада първо се довери, колкото и да го отрича. Тя беше също толкова умна колкото Шехерезада, но предполагам по-добре лъжкиня от нея. Говорейки за лъжи, още в началото се вижда искрата между двамата, желанието за доминиране. Халид не харесва лъжци, а Шехерезада е готова да го накара да се съмнява във всяка дума, която излезе от устата й.
Това беше едно от нещата, наа които наисти се насладих в книгата- битката за сила между двамата. И все пак, когато се стигаше да наранени чувства и двамата успяваха да преглътнат еготата си и да признаят вината си.

“Because you are not a gifted liar. You only think yourself to be.” He leaned forward and took a handful of almonds from the tray.
    Her smile widened. Dangerously. “And you are not that good at reading people. You only think yourself to be.

Халид изобщо не се държеше като чудовището, което трябваше да е, а да не говорим, че в последствие като се разбира причината за всичките убийства, аз бях просто казано разочарована. Наистина признава има основа това, което ни се дава като причина, но цялото това напрежение не те караше да очакваш нещо толкова, бих казала просто, но както разбираме във втората книга то е всичко друго, но не и просто. Също така докато четях имах чувството, че той не е Калифа,Краля на Кралете, който има поданици, за които да се грижи, а всъщност едно безцелно момче(честно не знам кво е правил преди Шехерезада, щото след като тя се появи живота му стаана изцяло обсебен от нея, което ме води на мисълта, че преди не е имал кой ззане какъв живот). Това, което искам да кажа е че нито веднъж в книгата не се говори за съвети или срещи с поданиците, такива дребни неща, които макар и рядко се срещат в другите подобни книги. Той правеше всяко нещо заради нея и колкото и това да сладко или романтично, като се има предвид, че е "Крал на кралете" на мен ми звучи просто глупаво. Та той отиде на война за Бога, ей така щото бяха отвлекли жена му,а факта, че в града му е имало буря и сумати хора са умряля,а се споменава ей тъй, сякаш е умряла муха и не е от значение.
Въпреки това, книгата беше написана интелигентно и ме накара да забравя, че чета, да се пренеса в нея. Накара ме да се чувствам сякаш съм там, а това е нещо, което аз много ценя в една книга.
Също така наистина много харесах връзката им. Как въпреки, че тя искаше отмъщение, а той спасение и двамата бяха лудо влюбени един в друг. Как въпреки, че тя беше:

"... a dangerous, dangerous girl. A plague. A Mountain of Adamant who tore the iron from ships, sinking them to their watery graves without a second thought. With a mere smile and a wrinkle of her nose.” 
A той: 
"A monster"

Те се допълваха, те бяха равни. И точно това направи любовта им толкова силна.

"My soul sees its equal in you."Българския книжен маратон (БКМ)

Тъй като имам много книги, които трябва да прочета и които искам да прочета, а същевременно TBR ми се увеличава с всеки изминал ден, реших да се включа в Българския книжен маратон(БКМ).*информация за него може да намерите тук* Тъй като напоследък се туткам много и едвам-едвам избирам и прочитам някакви книги, ще направя всичките 7 категории. 

1. Книга, чието действие се развива около море/океан.
20764879=>"A gathering of shadows"- V.E.Schwab
Това е втората книга от трилогията, като за първата може да видите ревюто ми тук. Действието се развива до/в морето,не съм сигурна обаче колко голяма чааст от него се развива там. Тъй като прочетох първата, а както обикновено отложих втората реших, че ще е подходящо да направя стъпка към свършването на още една поредица (защото свършените и без това са малко).


2. Книга от български автор
=>Тук ще убия с един куршум два заека, четейки Любен Каравелов с "Българи от старо време". Това обаче не е единствената книга от списъка ми за училище.

21753. Книга, чиято корица съдържа български мотиви (цветовете на трибагреника, роза, лъв…).
=>"Мадам Бовари"- Гюстав Флобер
Втората книга от прекрасният ми списък с книги за училище. Мотива, който съдържа са цветовете на българското знаме : бяло- цялата й рокя, зелено- растенията до нея и червено-часта от корицата, където е написано заглавието и автора.

48855

4.  Книга, чието действие се развива в Европа
=>The Diary of a Young Girl-Anne Frank
Действието се развива в Холандия, по-точно Амстердам и разказва историята на Ане Франк. Обожавам исторически романи и от доста време съм й хвърлила око. 

249116015. Книга от автор, чиито инициали съвпадат с тези на известен българин.
=>"Червен изгрев" - Пиърс Браун 
Пиърс Браун и инициалите му П.Б съвпадат точно на тези на видния българин Петър Берон. От дълго време искам да я прочета, но винаги има нещо друго, което успява да ми грабне вниманието.

17266137
6. Книга по избор.
=>"Шинел"- Н.В. Гогол
Силно се надявам това да е интересната книга, която ми казаха, че е. Също така това е третата книга тук от списъка ми за училище с която правя книгите оставащи ми да прочета само 25.  Общо: 2422 сттраници


173473897. Книга, в която се споменава България- 
=>"The Dream Thieves"-Maggies Stiefvater  
От както прочетох първата и бях влюбена в нея искам да прочета тази. Не знам защо отлагах толкова дълго, въпреки многото позитивни отзиви и убедеността ми, че ще ми хареса дори повече от първата. До колкото разбрах България се споменава тук, но не съм напълно сигурна.Ако някой я е чел и е наясно, да се чувства свободен да пише в коментарите и да ми каже, ще съм много благодарна.
Общо: 2422 сттраници
Това са книгите, с които ще се включа и силно се надявам да успея да ги прочета, тъй като като за начало ще започна да намалям TBR си,а и най-накрая ще задоволя любопитството си за някой от тях.Също така вероятно ще поствам по някое гифче или изречение-две,тук или в goodreads акаунта ми, а накрая ще напиша пост тук за всички книги, но малко по-подробно.
  Има още един маратон, в който много искам да се включа, но за сега няма да пиша нито кой е ,нито книгите, тъй като тази и следващата седмица ще ми станат леко натоварени и всичко ще зависи от това как ще се справя тази седмица едновременно със маратона и тухлите, които съм си избрала и наближаващият ми изпит, който задължително трябва да взема. 

петък, 1 юли 2016 г.

June wrap up, TBR и лятото миЗа разлика от май и за моя най-голяма радост книгите, които прочетох този месец са 
значително повече.

1."Короната"-Кийра Кас
*Няма какво кой знае да кажа, освен че ако искате да разберете мнението ми за книгата ревюто е тук*
2."A daraker shade of magic"- V.E Schawb
*Ревюто на това бебче също е тук*
3."Последната империя"- Брандън Сандърс
*Такаа, дойдохме си на думата. Това бебче няма ревю тъй като го прочетох малко преди да започнат всичките ми изпитвания и глупости свързани с зъвършването. Харесах сложността на книгата. Толкова много герои, събития и всичко това в една единствена книга от 500 страници плюс минус. Не искам да спойлвам нищо на никой, който не я чел затова ще бъда кратка и ще кажа само, че съм възхитена от писането на автора и от надграждането му и най-вече от самата книга.(BTW Вин като силна женска героиня е невероятна, а романса който така леко и постепенно се създава в книгата ми стопля сърцето просто)* Ама края...

4."Златния мост"-Ева Волер
*Не знам какво да кажа за това, освен че беше изключително дразнеща книга на места и невероятно сладникава на други. Да не пропусна и факта, че беше наивна както и леко глупаво написано, ноо... става *                        


5."Iron to iron"-Раян Гродин

*Тази книга я търся от началото на проклетата година и факта, че най-накрая я намерих,ми изпълни сърцето,да не говорим за факта, че самото поредица има още една книга и аз изгарям от желание да ми падне в ръчичките. В блога ми няма ревю на първата кинга, но има на тази ето тук *
6."Scandal"-Линди Смит
*Това любовче е също част от поредица, чиято първа книга много харесах с разликата, че тази ми е в ръцето от месец или два. Аз съм от хората, които свършват поредици много трудно и факта, че свърших тази е чудисно, щото почва да ми втръсва да чета последни книги на книги, които съм чела преди 5 месеца. Общо взето се разказва за Юлия, която има нещо като сециални сили и действието се развива в Съветска Русия, малко след загиването на Сталин. Заради специалните си способности се крие от КГБ (демек руските тайни служби) докато в един момент семейството и не бива намерено и използвано за да изнудва Юлия в КГБ в търсенето на баща и, който има много силни и специфични сили. Там се запознава с Валентин и още двама трима и стават раззни неща, докато в края на първата книга тя и Валентин не биват "спасени" от баща и о отиват в Америка, където баща и работи със ЦРУ. В Америка също има такива хора, които искат да  унищожат същите хора в Русия и най-вече водача им(чийто име не си спомням в момента). Харесах първата книга и работота е там, че не мога да преценя дали първата е по-хубаво написана просто или и двете книги не струват.*
7."Мисис Далауей"- Вирджиния Улф
*Наред с Друговремеца я мъча от почти месец, което е доста жалко като се има предвид, че мизерни 190 страници. Вирджиния Улф има един специфичен начин на писане, който е наистина труден за вникване първоначално, но в последствие те кара да не искаш да спреш да четеш. Това, което най-много мразех докато чете е че в момента, в който аз започнех да чета и то ставаше интересно, наистина интересно все нещо ме караше да спра. Да се върнем на темата, Вирджиния УЛф и начина и на писане, който ще срещнете в по-малко автори отколкото пръстите на ръката ви. Това, което разбрах по трудния начин, беше че тя не ти позволява да четеш нещо ей така, щото ти е скучно или пък през пръсти,щото няма диалог. Цялата книга е свързана, логически свързана и пропуснеш ли ред не разбираш нито от там нататък. Това, което затруднява повече е че няма и глави. 190 странници са написани без нито една глава или посочване на гледната точна от която четем, а там има много. Удивен съм от начина, по който прехвърля през различните гледни точки, карайките да се объркаш на места, но никога не обърквайки себе си. Въпреки скромните 190 страници романа е изключително логически свързан и с сумати философски заключения, направени през погледа на толкова различни,бих казала хора, защото са написани толкова истински. Клариса Далауей е точно това, което не е, а Патрик е всичко останало. Не мога да реша дали брака и с Ричард е грешка или не, но напълно разбирам защо не се е омъжила за Патрик. Всички герои са на пръв поглед много прости и основни, докато не започнеш да четеш размислите им, които разкриват истиноста им и доближаването им до хората. Трудно четиво е, особено ако не харесваш класики тъй че бих го перпоръчала само на хора готови да седнат и да четат не само с сърцата, но и с главите си. *8."Друговремеца"-Диана Габалдон
*От почти един проклет месец се опитвам да прочета тази книга и вчера в 1 най-после успях. Леко съм разочарована, защото очаквах много повече от това, което получих като се има предвид и колко харесвам сериала. От една страна и аз съм виновна, защото не прочетох книгата за ден или два, дори седмица да беше пак щеше да е по-добре, но от друга книгата изобщо не е перфектна. Да започна с факта, че в близо 900 страници едни 70% са описание, не знам за вас, но аз не съм фен на описанието и тъй като вече ме беше втръснало да я влача тая книга, си признавам че от време на време четях през редовете търсейки тиренца, показващи диалог. Героите ми се струват не достатъчно изградени. Харесва ми, че ги виждаме изпитващи реални емоции, не зависимо какви са те, а не само щастие и еднорози, но имам чувството че това, което ми е дадено в книгата просто не е достатъчно. Целият този романс беше сладък, но не го чувствах, просто не го. Пак казвам може и аз да съм виновна, защото проточих книгата толкова време, но може и да не съм. Няма да експериментирам и да я чета на ново, но ще прочета втората и ще се надявам за най-доброто. И последно, последната сцена в последните 30-50 страници, където Джейми бива взет от червените платна и Клер отива да го спаси, ама първия път не успява и капитан Рандъл се възползва от Джейми по много различни начини.... да, нищо. Добре че е сериала, та да знам кво се случва, защото бях толкова отегчена от книгата та тази част я прочетох меко казано през пръсти.*

Относно TBR ми за юли месец ще кажа едно...нямам никаква представа какво ще чета. Може би малко от списака ми за другата година, защото са да му се невиди 29 книги и то класики, стигащи до 1000 стр на част.

 Това лято ще бъде сравнително интересно или поне се надявам, тъй като за разлика от обикновено да си стоя вкъщи и да си маратонвам сериалите. Като за начало ще се учи това лято, няма к'во. Тъй като смятам да си взема последното ми необходимо ниво по английски юли месец, а по френски първото февруари месец, ще се наложи да уча за разлика от обикновено. 
Много се вълнувам за края на юли и началото на август, тъй като вероятно ще отида в Смолян при една от детските си приятелки, а в последствие може да ходим на море заедно в зависимост как протекат нещата. Което води до следващото нещо, за което както всяка година се сещам месец преди да ходя на море- тялото си и факта, че трябва да спортувам. Силно се надявам това лято да не ме налегне мързела от рано и да успея да сваля някое кило, преди да отида а море и да кача двойно повече.А и да не сваля, к'вот такоа, другата година xD. 

Това стана супер дълъг пост, тъй че спирам до тук. 

П.П да не забравя малко със закъснение,но ЧЕСТИТО ЗАВЪРШВАНЕ НА ВСИЧКИ И ДА СИ ИЗКАРАТЕ ГОТЕНО МОТЕНО ЛЯТОТО, най-вече да не мислите или стресирате за училище. 
                       
                                                                                         - Много любов, Светла