петък, 30 септември 2016 г.

Ревю: "Кладенеца на възвисението"

Това беше една доста неочкавана покупка, тъй като влязох в сиелата (тази на софийски, където като отида до рафтовете с популярна и YA литература и се оказва, че 95% съм ги чела), та влязох и мислех да си взема някое клиширано романче от типа на Рейнбол Роуел. Обаче като стигнах до лавиците и прегледах книгите се оказа, че повечето съм ги чела, а тези които не съм не ме хванаха особено.

 Та, за книгата, че се заплеснах пак. Като цяло не беше лоша, но бях разочарована на места.
Като започнем с факта, че това е определено навсякъде като фентъзи, а до голяма сстепен не притежаваше особеностите на фентъзи, а на YA книгите. Това не е анализ, просто като се каже фентъзи и си мисля за боеве и воини и готени-мотени герои, а тук въпреки че имаме всичко това основно се фокусираме върху Вин и Еленд, а в последствие се заражда и любовен триъгълник, които просто не ми беше по вкуса. Това,което искам да кажа е че обикновено във фантастиката, 
фентъзи и така нататък чувствата са от второстепенно значение, демек не са най-важната част от книгата. Тук имат две армии пред градските си стени и още една на път и вместо да се чудят кво ще ги правят, те се чудят дали се заслужават. Някакси не ми се връзва. През всичките почти 800 страници  имах чувството, че Сандърс оставя планирането и действането на заден план и всъщност всички започват да размишляват как се чувстват и да откриват от себе си непознати за другите страни и други подобни глупости, които ги има в YA книжките, където 99,9% от книгата е емоционална.

От цялото това чувстване и така натък идва и проблема ми с Вин. Харесвам я, много даже. Разбирам, любовен интерес и всичко останало, няма как да не мисли по този въпрос, ама тя мисли основно за него и си създава още проблеми, които уж са по-важни и така нататък. Престава да мисли за другите около нея и започва да живее в един малък свят, където е герой и въпреки голямото и нежелание, всички я благотворят. Просто както казах, имат две армии пред стените си, а нашта Вин се чуди дали връзката и с Еленд не е обречена и дали Зеин, които е като нея не би я разбрал и не би и вярвал повече. Ми не знам за вас, ма на мен ми звучи на типично любовно романче с любовен триъголник.Към края на книгата вече сякаш идва не себе си, но това не поправя вече нанесената щета, така че съдбата на поредицата е в третата книга.
 Сега, това, което ми хареса и го има във всяка книга на Сандърс е именно начинът му на писане. Това е един стил, каращ всеки свои читател да се пристрасти към него. Колкото и глави да минавах и да си мислех, че знам всичко и вече няма с какво да ме заинтересува, се появяваше нещо ново, още по-интересно. Привличащо любопитността ми и каращо ме да чета още и още. От "само да свърша главата и спирам" стигах до "пет глави по-късно". Ако реално книгата беше изцяло или поне основно фентъзи щях да кажа, че Брандън Сандърс е Сара Дж. Маас на жанра. Но иначе като цяло, книгата не е зле изобщо просто не достигна очаквнията ми изцяло и се надявам третата не само да ги достигне, а и надмине.

четвъртък, 29 септември 2016 г.

September wrap up

Резултат с изображение за september wrap up

 Първо да се извиня за отсъствието си от този блог и до голяма степен от интернет пространството за вече почти три седмици, което стана тъй като лаптопа ми беше на наложителен ремонт. Телефона ми пък е пълен боклук, което означаваше, че нямам никакъв достъп или шанс да напиша нещо тук, тъй като аз едвам едвам успявам в месинджър да вляза.
Резултат с изображение за tumblr bookstagramКакто и да е, второто нещо е, че макар да не съм писала тук през тези 2-3 седмици прочетох около 4 книги и в момента чета още 2. Реших да не пиша всички тези ревюта за ден или два, а вместо това да ги направя направо другия месец. Това означава, че другия месец ще видите в блога ми ревю на "Кладенеца на възнесението", "Уникалната история на Мирър и Голиат", "Crooked kingdom", "Vicious" както и най-накрая на"A torch against the night". Освен всички тези пропуснати книжки, разбира се ще включа и текущите ми четения, а може би и нещо ново ако си вкарам главата в играта.
 Иначе този месец не беше изобщо натоворен за мен относно четенето. Прочела съм може би 5 или 6 книги повечето, от които може да видите в предния абзац. Тези, които не съм споменала са "Empire of storms" и "Dans le cafe de la jeunesse perdues"(В кафето на загубената младост). Няма да пиша романи сега относно всичко прочетено, защото ще намерите по един за всяка една книга със започването на септември. Това, което мога да кажа обаче е, че този месец ме влечеше фантастиката и фентъзито основно, като изключим депресантската френска книжка. От отдавна не съм имала толкова посветен месец на два сравнително близки жанра и въпреки малкия брой на книгите, се чувствам горда от себе си, че несъзнателно съм чела само един единствен жанр. 
Резултат с изображение за tumblr bookstagram Другото нещо за този месец е, че голяма част от книгите бяха много интересни и ме хванаха повече от очакваното (тук не говорим за"Empire of storms", за тва се знаешe). С малки изключения, за които ще говоря в поста си утре или вдругиден, книгите бяха с интересен плот и добре написани и ме хванаха с различните си герои.
 Сега за другия месец освен всички по-горе обещани ревюта,имам и няколко идеи за други постове,също и за неща, за които не съм писала от доста време. Така че, силно се надявам да ви харесат.

понеделник, 12 септември 2016 г.

Ревю: "Empire of storms"(no spoilers)

Както обещах ревюто на "Empire of storms" :

Enjoy!


Сара Дж.Маас не разочарова и с предпоследната си книга от поредицата "Стъкления трон". Отново успява да накара читателя си да забрави реалността и да се впусне в нейният така вълнуващ свят.  
 Започвам от долу на горе, тъй като това беше частта, която ме накара да се влюбя в книгата, а именно края. Хората казват очаквай неочакваното, това трябва да бъде в главата на всеки един проклет читател на книга на Маас. Последните стотина страници бяха най-удивителната част от книгата. Случват се повече неща, отколкото в останалите близо 600. Истината бива разкрита, героите счупени, а ти се чудиш дали това е края или има още една книга(има,спокойно). Имаме толкова много кралици на едно място и все пак има само една победила и една преклонена. 
Не знам защо с  започването на книгата бях забравила за способността на Маас да създава невъобразими обрати в книгите си и бях емоционално паразена от този. 
 Въпреки тази си способност, Сара Дж. Маас ме остави леко разочарована  в писането на всички "интересни" ака секс сцени между Роуанд и Аелин (тва не е спойлър,всичи знаехте, че ще има, това е само потвърждение). Лично за мен бяха леко претрупани и принудени, както и почти всички опити на някой от героите да бъде романтичен към любовният си интерес. Нямам нищо против такива сцени, но много от тях лично за мен бяха неловки по някакъв начин и просто не се получаваха.
  Другото нещо заради, което първоначално щях да дам 2.5-3 звезди на книгата беше Аелин. 
Знам, че е бадас и всичко останало, ама това просто не ме хвана в тази книга, а даже ме дразнеше на моменти. Разбирам, че трябва да има най-силната героиня за основен персонаж ама нека остави малко качества и на другите герои, не може Аелин да прибира всичко, не трябва да бъдеш алчна Маас, не е добро качества.
  Говорейки за силни героини, Маас ти си богиня в създаването им. Обожавам присъствието на толкова много силни, самостоятелни жени не само в тази книга, но в цялата поредица. Матриархалният свят, който създава е нещо невероятно рядко срещано и още един огромен плюс и причина да харесвам тази книга.
Знам, че Аелин се води като най-силната, което се вижда в книгата, но лично аз съм най-очарована от вещицата. Не само в тази, но и в предната книга я виждаме като силен образ, готов на всичко за да предпази хората, които обича и цени. И въпреки, че е отгледана да бъде без сърце, вещицата не е само камък. 
  Въпреки, че хваля толкова много всичките женски героини, мъжките също не трябва да бъдат забравяни. Може да са като кученца на каишки от време на време, но без тях книгата няма да бъде същата. Маас си харесва стероетипа за алфа мъжкарите и супер силните "им" женски, които спасяват света и в тази нейна книга употреблението му не е забравено. Те управляват нещата от сенките, благодарение на тях половината неща в книгата успяват да се случат. Абе сладури са (щяха да са по-сладки ако и Чаол беше в книгата).

  И последно (не защото нямам какво още да кажа, а защото този пост стана роман)- устремеността на Аелин да покаже, че тя не само заслужава да бъде кралица, но може и да направи кралството си отново едно щастливо място е меко казано вдъхновяваща.

Този пост стана доста по-дълъг от колкото очаквах, но все още има 2-3 нещо, които искам да напиша така че може и да направя втори.
  


неделя, 11 септември 2016 г.

Finished somehow

Тъй като пак,отново се отнесох с писанията си в тоз блог демек напълно забравих, че не мога да имам функциониращ блог без да пиша редовно в него ще гледам тези дни да конпенсирам с няколко поста. Вероятно утре, другиден ще съм готова с "Empire of storms", а може най-накрая и да седна да напиша и ревю на "A torch against the night", тъй като като я прочетох имах много смесени чувства и наистина не знаех какво точно да кажа за книгата.Днес обаче, ще посветя този пост на всички поредици, които някакси съм успяла да свърша. И за да не бъде просто списък на поредици, ще имам и въпроси свързани с тях, защото иначе просто би било невероятно отегчителен пост.(не знам дали има таг съществуващ вече, който представлява нещо такова, в случай, че има чувствайте се свободни да пишете в коментарите.)

Enjoy!

1.Любима/и поредица.
-"Хари Потър" като за начало(това ще бъде много  употребяван отговор), "Steel and Stone","Кръвни връзки","Хекс Хол" и разбира се "The program".

2.Най-четена/и поредица.
-Подреждам ги според четенията- ."Хари потър"-4 или 5 пъти, не съм много сигурна "Обсидиан"-2 пъти ,"Steel and stone"- веднъж 

3.Любима книга от поредица.
-"Сребърни сенки" от "Кръвни връзки"

4.Ако можеше да си на мястото на един герой, на кого?
-Дей от "Легендата",защото е готен мотен,прави мизерии и не го хващат.

5.Серии, които не си очаквал/а да ти харесат.
-"Гневът и зората", "Адски устройства" тъй като не бях особено очарована с първата и част от втората.

6. Поредици, които препоръчваш на всеки.
- "Хари Потър"(ИЗНЕНАДА), 'The program", "Steel and stone", "Гнева и зората" и "Хрониките на Кейн" и "Разбий ме"

7.Серии, които не харесваш изобщо.
-"Да остана ли"за разлика от филма, книгата беше пълна боза, а "Паднали" беше поредицата, която ме накара да откажа всички книги свързане с ангели.

8.Поредица/и, която смяташ за подценена/надценнена. 
-Бих могла да кажа подценени поредици, ако бях свършила поне някоя от тях. Надценени според мен са "Изборът" и "Адски устройства", тъй като голяма част от читателите им ги харесват, а аз не намирам кой знае какво в нито една от двете поредици.

9.Поредици разбили сърцето ти.
-"Steel and stone"(усещам как ще я препрочета), "Хари Потър"(като умря Дъмбълдор даже ревах веднъж)


10.Най-лошата двойка в поредица/и, която си чел/а.
- Това е по-лесно от колкото мислех- Крисчън Грей и Анастейжа Стийл от "50 нюанса сиво"


11.Ако можеше да замениш някой от главните герои с друг от същата поредица, били и с кого?
-Ами в тези поредици, които съм приключила не, но в тези, които все още чета с удоволствие бих разменила един-двама.

12.Главни герои, които с удоволствие би ударила.
- Така тук не говорим за един-двама само да предупредя- Деймън от "Обсидиан", Джейс от"Реликвите на смъртните",Арчър от "Хекс Хол",Адам от "Разбий ме", Ейдриан от "Академия за вампири" и "Кръвни връзки",Миа от "Да остана ли" вероятно има и още ама ще спра до тук.

13.Колко поредици си прочел/а до сега?
- От всичките според goodreads 438 книги, които съм прочела, едва 25 от тях са изцяло завършени поредици (скоро 26),не знам да се смея ли или  да плача.

14. И за края, ако можеше в коя поредица или книга от нея би се преселил/а?
-Ми в "Хари Потър" и щях да уча в Хогуартс в момента, да му се не види. 


четвъртък, 1 септември 2016 г.

August wrap-up

Резултат с изображение за august wrap up

Дойде отново края на месеца, а с него и времето за този пост. Колкото и да съм отвеяна с постовете си поне този го има редовно. И този месец нямам никаква представа колко точно книги съм прочела. Останах с впечатлението, че са много, но това може да е просто защото доста от книгите не бяха по 200-300 страници. Както и да е, обратно към поста, че се отнесох в говорене, отново.

Enjoy!

1."Хамлет"- Шекспир*ревю тук*
2."Ромео и Жулиета"- Шекспир*ревю тук*

Резултат с изображение за book review gifs


3."Мадам Бовари"- Густаф Фльобер *Тази книга я чета сигурно от започването на ваканцията и съм повече от щастлива с факта, че я приключих. Изненадващо беше интересна и начина на писане, който го има в почти всички книги от епохата както и в долната, изобщо не беше проблем за мен, даже много ми хареса.*Резултат с изображение за kpop gifs
4."Дядо Горио"-Балзак *Това е една доста добре развита книги във всяка една точка.Героите не бяха еднотипни и виждах развитието им като напредвах със страниците.Трюбва да си призная, че историята е невероятно интересна и на мнго моменти трогваща, а аз дори щях да се разрева на няколко пъти.Причината за това, вероятно е начина, по които автора пише тази книга. Бих го сравнила с този на Вирджиния Улф, но колкото да се доближава до нейния в логиката и последователността, толкова и се отдалечава. Не знам как по-добре да го опиша.*


5."Десет малки негърчета"-Агата Кристи *ревю тук*
Резултат с изображение за book review gifs

Резултат с изображение за book review gifs6."Сърца за разбиване"- Али Новак *Али Новак не е непознат за мен автор, тъй като започва писането си с wattpad, а аз съм му доста голям фен. За пореден път не разочарова с книгата си и  въпреки, че лично за мен тази е малко прехвалена, тя си остава все още доста добра писателка с много интересни сюжети. *

Резултат с изображение за book review gifs
7."История славянобългарска"- Паисий Хилендарски *Това, за учудване на всички, беше книга, която намерих за задържаща вниманието. Може би, не чак интересна, но със сигурност те кара да се чувстваш горд от това, че си българин.*


Резултат с изображение за book review gifs

8."Криворазбраната цивилизация"- Добри Войников *Това също изобщо не беше лошо произведение и въпреки, че е писано за толко далечно време от нашето, то все пак може да се свърже с това, което виждаме днес.*


Резултат с изображение за kpop gifs
9."Forget tomorrow"-Pinip Dunn*Това меко казано беше разочароващо и освен това няма какво да кажа.*